Nalewka z truskawek
SKŁADNIKI:
- dojrzałe truskawki - 1 kg
- cukier - 25 lub 50 dag
- spirytus - 500 ml
- cytryna - 1 szt
- lub limonka
PRZYGOTOWANIE:
Umyte i
osuszone truskawki zasypać cukrem ( 25 dag - jeśli chcemy by nalewka była
wytrawna, a 50 dag gdy nalewka ma być deserowa - słodka)i odstawić na kilka
godzin, lub na dobę, aż puszczą sok. Gdy puszczą sok zalać je spirytusem
wymieszanym ze szklanką wody. Zamknąć szczelnie i odstawić na 6 tygodni. Po tym
czasie zlać alkohol do słoika. Dodać sok z cytryny. Można dodać odrobinę
startej skórki. Odstawić na 2 tygodnie, a po tym czasie przefiltrować. Odstawić
w ciemne miejsce i najlepiej zapomnieć o niej przez przynajmniej 3 miesiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz