poniedziałek, 30 lipca 2012

czas na nalewki :) Truskawkowa


Nalewka z truskawek


SKŁADNIKI:

  • dojrzałe truskawki - 1 kg
  • cukier - 25 lub 50 dag
  • spirytus - 500 ml
  • cytryna - 1 szt
  • lub limonka

PRZYGOTOWANIE:
Umyte i osuszone truskawki zasypać cukrem ( 25 dag - jeśli chcemy by nalewka była wytrawna, a 50 dag gdy nalewka ma być deserowa - słodka)i odstawić na kilka godzin, lub na dobę, aż puszczą sok. Gdy puszczą sok zalać je spirytusem wymieszanym ze szklanką wody. Zamknąć szczelnie i odstawić na 6 tygodni. Po tym czasie zlać alkohol do słoika. Dodać sok z cytryny. Można dodać odrobinę startej skórki. Odstawić na 2 tygodnie, a po tym czasie przefiltrować. Odstawić w ciemne miejsce i najlepiej zapomnieć o niej przez przynajmniej 3 miesiące.










                                                                                                                                                           

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz