piątek, 20 lipca 2012

Kruche ciasto z czarnymi porzeczkami i owocową bezą

Składniki na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g  masła lub margaryny
  • ½ szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

Składniki na bezę:
  •  4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kisiel bez cukru owocowy o smaku wiśniowym lub malinowym

Dodatkowo:
  • 40 dag czarnej porzeczki (może być mrożona nie trzeba wcześniej rozmrażać).
  • 3 łyżki cukru pudru do posypania
Sposób wykonania:
 Z mąki, masła, cukru, żółtek, proszku do pieczenia i kwaśnej śmietany zagnieść szybko ciasto.

Gotowe ciasto podzielić na dwie części i zawinąć w folię. Jedną część wstawić na 2 godziny do zamrażalnika a drugą schłodzić.

Blachę o wymiarach 25 x 34 cm wysmarować tłuszczem a następnie ułożyć na niej rozwałkowaną jedną część ciasta, tą która była schładzana.
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10 -12 minut aby spód się podpiekł.


Przygotować bezę: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec dodać kisiel i wszystko wymieszać.

Gdy spód będzie już podpieczony wyłożyć na nim owoce a na nie wyłożyć pianę.
Z zamrażalnika wyjąć drugą część ciasta i zetrzeć na tarce tak aby starte ciasto przykryło całą pianę.
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 45 minut.
Upieczone ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)


Przepis zapożyczony z blogu p. Grażyny  http://slodkoiwytrawnie.blogspot.com/2012/07/kruche-ciasto-z-czarnymi-porzeczkami-i.html.
Sprawdzony i naprawdę pyszny polecam. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz